lenteren in kunst

Kun je lenteren herkennen in de kunst? Welke betekenis heeft het woord lenteren voor mij? Ik keer naar binnen en voel en verwoord het zo: Lenteren is naar binnengekeerd zijn en langzaamaan naar buiten toe ontrollen, zoals een varenblad zich ontrolt of een sneeuwklokje. De belofte, in de vorm van een bol, wordt gepoot: alles zit er al in, onzichtbaar. In de loop van de tijd forceert het een weg naar buiten, naar het licht. Wat zichtbaar wordt is maar een deel van wat er zich als proces in het verborgene heeft plaatsgevonden. 

Zo is het ook met een gesprek over creatie of gevoelens. Wat er geuit wordt ( verbeeld of verwoord) is het zichtbare deel van het proces wat er van binnen vanuit verlangen, verbazing, vanuit onderzoek, vanuit pijn, naar buiten komt.

Soms herken je elkaar intuitief, dat was hoe Nicolette en ik elkaar ‘ ontmoeten ‘. Zij zei: ik wil je uitnodigen voor een expositie over lenteren in kunst en ik zei : ja! Op deze gevoelsmatige basis zijn we aan dit lenteren avontuur begonnen.

Al pratend ontdekte ik dat zij en ik een andere benadering hebben van werk maken. Zij denkt het uit en werkt het uit als ze alles weet. Ik voel, begin en al tekenend krijgt ‘het’  vorm en betekenis in de tekeningen. Ik roep het al tekenend als het ware tevoorschijn. Papercuts maken is een ander proces. Daarbij ga ik een schets uitwerken:  wat mag weg, wat blijft staan, hoe houd ik verbinding tussen de delen zodat het een geheel (letterlijk en figuurlijk)  in het ene vel rijstpapier blijft.

Het woordenboek definieert Lenteren met talmen , lanterfanteren.

Mijn persoonlijke definitie’s van Lenteren vind ik tijdens het tekenen of erna. ( ik zie het dan in de tekening). Maar het woord of de betekenis komt ook tevoorschijn in de tussentijd. Als ik van huis naar mijn atelier fiets of een ommetje maak. Ik kan niet omschrijven wat er dan gebeurt maar van de ene op het andere moment kan een idee binnenvallen.

Lenteren is op de rand van terugtrekken en naar buiten komen ( dit is zichtbaar in mijn bomentekeningen) , het zit in de beweging: inkeer, omkeer. Lente Ontwaken: De tekening met wortels , het donker , sneeuwklokje en vrouw.

Lees hier over de beeldtaal van mijn kunst.

Kunstsalon Lentekrabbels verbeeldt het Lenteren in tekeningen en schilderijen.
Hooisteeg 4, Waalwijk De expositie is te zien van 12:00 uur tot 17:00 uur
Op 16, 23 en 24 maart om 14:00 uur begint het kunstenaarsgesprek tussen Ellen en Nicolette en aanwezigen over dit thema.
Foto’s op instagram @ellenfaberart. en linkedin Ellen Faber.

#lenteequinox #lenteren #pentekening  #creatie   #ellenfaberart #lenteontwaken #taalvanmijnhart #innerlijkweten #kiemkracht #creatiekracht #innerlijkwerk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *