,

Hoe de koning aan zijn baard kwam.

De kracht van verbeelding.

De koning heeft een baard! Het werd gefluisterd langs de route, het werd besproken thuis op de bank  en bij diverse praatprogramma’s . Ook bij MAX kwam het ter tafel. De koning heeft en baard! Het was zelfs een item in de krant en op het journaal.

Prinsjesdag is hoedjesdag, prinsjesdag is derde dinsdag van September, Prinsjesdag is de presentatie van de begroting voor volgend jaar. Een minister komt aanlopen met een koffertje en opent deze. Was de spanning te snijden toen de plannen gepresenteerd werden? Niet echt, er was zoals elk jaar al een deel uitgelekt. Een enkeling die daar daar schande van spreekt, velen halen hun schouders op. Waarover sprak men dan? De jaarlijkse hoedenshow? Dat viel ook wel mee. Maar wat de gemoederen bezig hield was: de baard van de koning.

De kracht van verbeelding.

Niemand weet hoe de koning op dit idee gekomen is, behalve Katja en ik. En ik ga het je nu vertellen. Dit voorjaar gaf ik een workshop waarbij de deelnemers met gekleurd papier een portret konden maken. Knippen en plakken. Thema: Zichtbaar. Als je in de Spiegel kijkt wat zie je dan? Sommigen vroegen me om hulp maar Katja ging liever haar eigen gang. Op haar papier verscheen een hoofd met een kroon. En daarnaast nog een portret, deze met baard en kroon. Ze zei: Kijk, dit is Willem Alexander met zijn blote billen gezicht. Ik stel voor dat hij voortaan een korte baard gaat dragen, dat lijkt me veel voornamer staan. Een vorst met een baard.

Maar hier stopt het verhaal niet.

De koninklijke familie bezocht Amersfoort op koningsdag. Naast de vele activiteiten en showelementen liep de koninklijke familie een uitgestippelde (eerst geheim gehouden ) route. Een enthousiast publiek stond te wachten met te schudden handen. Ook Katja had zich strategisch opgesteld. Zij overhandigde haar vormgegeven visie op papier: een koning met baard ziet er vorstelijk uit.

En zie daar, tussen Koningsdag en Prinsjesdag zit  krap een half jaar. Op Koningsdag is de Willem Alexander nog (blote billen) baardloos en op Prinsjesdag  siert een vorstelijke baard zijn gezicht. En krijgt de koning complimenten i.p.v. opmerkingen over zijn uiterlijk. Wat een zelfgemaakt kunstwerk al niet teweeg kan brengen.

De kracht van de verbeelding. Kunnen we hier een een politiek statement van maken?

Ellen Faber is beeldend kunstenaar  en geïnteresseerd in de kracht van de verbeelding.

outdoor studio

Wie het kleine niet eert..

Mijn kind is nu al groot, dus het wordt tijd dat ik zelf mijn vleugels uitsla. Ik hoef niet meer elke avond hem om klokslag 18 uur  van een gezonde maaltijd te voorzien. Vooruit ik doe het nog vaak maar altijd klaarstaan is niet nodig. Daarvoor moet ik wel zelf het heft in handen nemen.

Ik leen een tentje, regel een kampeerplekje bij een boer, pak de kampeerspullen in, en controleer de reisroute op google maps. Vooruit daar ga ik!

Klik hier om  meer te lezen over mijn mini avontuur.

 

happy bee

Are you working as a happy bee? I am! I show you my papercutting paperart. In the summer of 2019 three papercuts are shown on an exhibition in the north part of the Netherlands. Together with other bee related art. To rise awareness for the important role bees play in a healthy society.

,

visioen

visioen©EFaberIk zit voor mijn tent en droom.

Voor mijn geestesoog zie ik een groep zusters in een kring op het gras zitten. Het avondlicht onttrekt wat verderop ligt aan het oog. Verbonden met elkaar en verbonden met ons verlangen en onze levensvragen richten we de aandacht naar binnen.  Zo roepen we het krachtenveld van creatie op. Visioenen krijgen vorm. Beelden komen op en krijgen gestalte. Alles is mogelijk.

Als alles mogelijk is , wat zal er gebeuren als ik deze visionaire gestalten toestemming  geef de wereld in te stappen? Welk proces  zullen zij in gang gaan zetten?

Ik verlang naar een wereld waarin creatieve vermogens gewaardeerd worden. Ik verlang naar een wereld waarin ik als kunstenaar niet als een dromende sukkel gezien word, een getolereerde zijfiguur.  Dat  mijn creatieve vermogens als een waardevolle bijdrage aan de maatschappij ervaren mogen worden. Ik verlang naar een wereld waarin we elkaar onvoorwaardelijk steunen en elkaar zo naar een hoger niveau tillen. In verbinding met elkaar gaat het lukken. Laten we elkaar inspireren, dragen en verdragen.

Waar droom jij van? Laat het me weten.

Knip knip

Ik ga er even voor zitten.Ellen Faber paperart De vingers van mijn linkerhand klemmen zich lichtjes om het papier heen. Mijn rechterduim en wijsvinger zijn door de rondingen van de schaar gestoken, zij doen het mechaniek van de schaar bewegen. Knip knip…

Papiersnippers vallen , zich overgevend aan de zwaartekracht, omlaag. Sommige vasthouders hebben een rukje nodig om los te laten. Het papier wat overblijft vormt zich voor mijn geestesoog tot beeld. Een miniatuur, een voorstelling op een oppervlak van 7×7 xm.

Het geheel in ogenschouw nemend besluit ik hier en daar nog een kleine aanpassing te doen, een hoekje rond te knippen, een haakje eraf en een inkeping iets dieper in te knippen. Daarna buig ik de vouwlijn dubbel en zet het miniatuurtje op de hoek van de tafel. Het zonlicht valt er tegenaan en eromheen. Schaduw en beeld.

decembersneeuw

Stoicijns meebewegend met de groeven

losgereden in de hard geworden sneeuw

passeren twee op hun trappers zwoegende scholieren mij.

Ikstap voetje voor voetje, knersend, in de dikke laag sneeuw.

Terug naar de eenvoud van lopend boodschappen doen,

rugzakje gevuld met brood en melk,

basisvoedsel voor de mannen thuis.

ik zing een liedje

Hoop

Ik vind dat Emily Dickinson mooie beeldende en mysterieuze gedichten schreef. Ze intrigeren en inspireren. Ze gaan over grote dingen zoals over hoop en wanhoop, verlangen en over een relatie met de Geliefde. Maar ze schreef ook over het kleine, over waarnemingen buiten, over een klaver en een bij. Ze schreef vanuit passie en luchtte haar hart in haar gedichten. Ze leefde teruggetrokken maar ze had ook het verlangen dat haar gedichten gelezen zouden worden. Maar in die tijd was het voor een vrouw niet  makkelijk om iets gepubliceerd te krijgen. Ondanks dat bleef ze schrijven. Hoop is het dingen met veren dat neerstrijkt in de ziel.

Ellen Faber www.taalvanmijnhart.nl

papercut, cutting paper

Ellen Faber

Men neme een vel rijstpapier ….Luister, wat zegt mijn hart vandaag?  Hoe geef ik dit vorm, en welke tekst verwoordt een boodschap aan mijn zelf ? Met een potlood schrijf en teken ik het totaalplaatje. Ik bedenk waar de tekst/ figuur komt te staan en hoe de lijnen en vormen met elkaar in verbinding staan  zodat het 1 geheel, een structuur vormt. Als het papier op een snijmat ligt  haal ik met een mesje de tussenvormen weg om deze structuur zichtbaar te krijgen.

Read more

 

Read more