Mycelium kunstproject

Onderwereld/Bovenwereld is de titel van het mycelium kunstproject.

Een mycelium is een netwerk van schimmeldraden. In de natuur groeit dit netwerk onder de grond. De kunstenaars Ellen Faber, Krijnie Beyen, Jopie van Zanten en Anna Skubisz starten het mycelium kunstproject, zij hebben geëxperimenteerd met het mycelium als bouwmateriaal voor kunstwerken. De kunstenaars kochten een mengsel van hennepvezels gemengd met het sporenmateriaal. Dit werd ‘aangemaakt’ met zaagsel, bloem en water . Een stabiele temperatuur van 22 graden is nodig voor de groei.

Het kunstproject begon met het nadenken over welke kenmerken het mycelium als wetend en voelend netwerk heeft. Elke kunstenaar maakte een keuze uit deze kenmerken voor hun creatieproces. Ik koos “de kracht van Creatie” en “Emergent ” als kenmerken en uitgangspunt. En deze heb ik verbeeld tot kunstwerken gemaakt van mycelium.

Mycelium krijgt vorm door het te laten groeien in een mal. Voor gebruiksvoorwerpen is dit een basismal. Maar kunstenaars willen iets unieks vormgeven en hebben daarom eigen vormgegeven mallen in elkaar gezet. Dit vorm- en groeiproces is een experiment, zodat we meer leren over de toepassingsmogelijkheden van mycelium als duurzaam materiaal. 

Een mycelium is een netwerk van schimmeldraden, of hyfen. Dit netwerk groeit onder de grond. Het bestaat uit microscopische draden die voedingsstoffen uit de omgeving opnemen. Het mycelium zorgt ervoor dat bomen en planten met elkaar via de wortels communiceren en in het najaar groeien er paddenstoelen uit. Mycelium kan tot een vast materiaal groeien, kan vastgroeien aan ander materiaal zoals hout en kan zichzelf volledig afbreken, sterker nog, het breekt ook andere stoffen af, zoals olie. Sinds een aantal jaar is mycelium ontdekt als bouwmateriaal. Dit is nog in de experimentele fase.

Kunstproject Mycelium: Expositie met mycelium kunst, workshop en muziek (o.l.v sarah.sounds) en gedichten.

Zondag 30 april 13:00-16:30 uur

Waar: Het Groene Huis, Amersfoort

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *