,

een hoofd vol klitten

Sommige ochtenden, maar vaak ook ‘s nachts, zit mijn hoofd vol met allerlei gedachten. En ik blijf maar rondwoelen in deze gedachten. Vanochtend dacht ik: ik ga even een frisse neus en een helder hoofd halen. Na dagen van regen en storm is het nu weer droog en de zon schijnt. Er is nog wel wat frisse wind, maar dat is in dit geval met mijn hoofd vol, erg prettig. En zo begin ik aan mijn vaste rondje. Ik denk aan mijn hoofd vol met gedachten en dat ik er eigenlijk geen grip op kan krijgen. En tegelijkertijd blijf ik aan de dingen die ik moet doen nadenken alsof ik er zo uit kan komen. Maar de oplossing zit niet in hetzelfde ‘vakje’ als het probleem.

Ik kreeg de associatie met het beeld van een opgevuld speelgoed dier met dat zachte spul en omdat het zo klef en gebruikt ruikt heb je het in de wasmachine gegooid en als het er dan uitkomt is die binnenvulling helemaal verklit met elkaar. Dus door in het probleem te blijven (de verklitting van je gedachten) kom je niet uit. De oplossing ligt erbuiten. En ik nam me voor om de creatieve werkwijze (van soulart) te gebruiken voor meer inzicht . Zeg maar, een ‘walk the talk’. Zelf de methode gebruiken die ik anderen wil leren tijdens een workshop zielekunst (soulart).

zielekunst

Wat is nou het mooie van zielekunst, soulart? Het gaat niet om het bedenken, jezelf ergens uit denken. Je begint met een bepaalde intentie. Iets waar je naar wilt kijken, iets waar je steeds tegenaan loopt, iets waar je helderheid over wilt hebben. En dan ga je creatief aan de slag. Dan ga je schilderen, collage maken of tekenen . En je begint met het tekenen van een lichaamsdeel. Daarna ga je vrij met deze vorm aan de slag. Je kijkt naar wat je gemaakt hebt, je werkstuk of je kunstwerk, hoe je het wilt noemen. En dan vraag je je ziel wat het te betekenen heeft, wat het je wil laten zien. En als je open bent krijg je een antwoord, een ingeving. En dan kun je een volgende vraag stellen. En zo ontstaat een gesprek  met je ziel waaruit een ingeving , een inzicht komt.

En zo kun je via je creatieve expressie (in je kunstwerk) dingen zien die je niet had kunnen bedenken. Het brengt aan het licht wat al in je diepere weten aanwezig is. En de tekening is een voorbeeld daarvan. Het inzicht was: FACE IT! Negeer de dingen die je hinderen/ pijn doen niet, maar kijk ernaar. Alleen dan kan het geheeld, losgelaten worden.

En dat vind ik het mooie aan soulart. In het Nederlands kun je het vertalen met zielekunst, kunst van je ziel. Niet bedacht vanuit je hoofd. Zielekunst is een manier van werken . Het is een workshop die ik ga  geven. Ik heb de afgelopen maanden een internationale cursus hierin gevolgd en ik ben bijna gecertificeerd . Iedereen moet hiermee op zijn eigen manier aan de slag gaan. Ik hoop dat ik mensen kan inspireren en kan helpen in contact te komen met hun creativiteit en met de dingen die van binnen leven. Dat ze omhoog komen en zichtbaar worden gemaakt. En inzicht geven in wat voor jou belangrijk is.

Ik vind het zelf een erg mooie en behulpzame manier van inzicht verwerven.

Meer info over een workshop soulart: info@taalvanmijnhart.nl zie ook: www.taalvanmijnhart.nl/workshop

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *