,

Hoe de koning aan zijn baard kwam.

De kracht van verbeelding.

De koning heeft een baard! Het werd gefluisterd langs de route, het werd besproken thuis op de bank  en bij diverse praatprogramma’s . Ook bij MAX kwam het ter tafel. De koning heeft en baard! Het was zelfs een item in de krant en op het journaal.

Prinsjesdag is hoedjesdag, prinsjesdag is derde dinsdag van September, Prinsjesdag is de presentatie van de begroting voor volgend jaar. Een minister komt aanlopen met een koffertje en opent deze. Was de spanning te snijden toen de plannen gepresenteerd werden? Niet echt, er was zoals elk jaar al een deel uitgelekt. Een enkeling die daar daar schande van spreekt, velen halen hun schouders op. Waarover sprak men dan? De jaarlijkse hoedenshow? Dat viel ook wel mee. Maar wat de gemoederen bezig hield was: de baard van de koning.

De kracht van verbeelding.

Niemand weet hoe de koning op dit idee gekomen is, behalve Katja en ik. En ik ga het je nu vertellen. Dit voorjaar gaf ik een workshop waarbij de deelnemers met gekleurd papier een portret konden maken. Knippen en plakken. Thema: Zichtbaar. Als je in de Spiegel kijkt wat zie je dan? Sommigen vroegen me om hulp maar Katja ging liever haar eigen gang. Op haar papier verscheen een hoofd met een kroon. En daarnaast nog een portret, deze met baard en kroon. Ze zei: Kijk, dit is Willem Alexander met zijn blote billen gezicht. Ik stel voor dat hij voortaan een korte baard gaat dragen, dat lijkt me veel voornamer staan. Een vorst met een baard.

Maar hier stopt het verhaal niet.

De koninklijke familie bezocht Amersfoort op koningsdag. Naast de vele activiteiten en showelementen liep de koninklijke familie een uitgestippelde (eerst geheim gehouden ) route. Een enthousiast publiek stond te wachten met te schudden handen. Ook Katja had zich strategisch opgesteld. Zij overhandigde haar vormgegeven visie op papier: een koning met baard ziet er vorstelijk uit.

En zie daar, tussen Koningsdag en Prinsjesdag zit  krap een half jaar. Op Koningsdag is de Willem Alexander nog (blote billen) baardloos en op Prinsjesdag  siert een vorstelijke baard zijn gezicht. En krijgt de koning complimenten i.p.v. opmerkingen over zijn uiterlijk. Wat een zelfgemaakt kunstwerk al niet teweeg kan brengen.

De kracht van de verbeelding. Kunnen we hier een een politiek statement van maken?

Ellen Faber is beeldend kunstenaar  en geïnteresseerd in de kracht van de verbeelding.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *